//

Żurawina z gruszką

Konfitura z żurawiny z gruszką, to świetny dodatek do dań mięsnych, w szczególności do ciemnego drobiu - ale świetnie sprawdzi się również do dań serowych - np. smażonego oscypka. Do świątecznej pieczeni też będzie jak znalazł.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2 litry
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1kg żurawiny wielkoowocowej (błotna również się nada)
500g dojrzałych, słodkich gruszek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
500-800 g cukru (w zależności jak słodkie chcemy)
200ml wody





Żurawinę dokładnie umyć, osuszyć i zamrozić na 24 godziny. Wyjąć z zamrażarki, przepłukać wodą i zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut, po czym odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Dodać pokrojoną drobno gruszkę, wsypać cukier i wlać wodę i zagotować na dużym ogniu, często mieszając. Zmniejszyć ogień na średni, kiedy całość się spieni i często mieszając, gotować jeszcze ok. 40 minut – w tym czasie owoce żurawiny rozgotują się, a z całości powstanie aksamitny żel.

Jeśli mamy ochotę na mus, należy po ugotowaniu, gorącą konfiturę zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito – ja nie miksowałam.

Gorącą żurawinę nakładać do wyparzonych słoiczków, zostawiając wolny brzeg, mocno zakręcać i pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 125°C przez 30 minut, potem zostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Żurawina z gruszką
  • Żurawina z gruszką