Żytnie fettuccine z kurkami
Makaron:
100g mąki żytniej typ 720
1 jajo kurze (ok. 60g po rozbiciu)
1 łyżeczka oliwy
Sos:
150g kurek (grzybków)
2 łyżki masła
100ml bulionu
sól, pieprz do smaku
100ml śmietanki słodkiej 12%
1 łyżka kwaśnej śmietany
parmezan do posypania
Makę umieścić w misce, roztrzepać jajko z oliwą i mieszając mąkę wlewać całość do polączenia składników, następnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto – w razie potrzeby podsypac jeszcze trochę mąką.
Makaron wałkować bardzo cienko – ja pomogłam sobie maszynką, kiedy płaty wyschłu pokroiłam go na długie paseczki. Włożyć makaron do wrzącej, osolonej wody i gotować 1 minutę, wyjąć łyżką do makaronu i odcedzić na sicie.
Kurki mocno wypłukać z piachu, podsmażyć na patelni na maśle, a kiedy puszczą sok dodać sól i pieprz do smaku i wlać bulion, odczekać, aż całość trochę odaruje i wlać śmietanke oraz dodać kwaśną śmietanę – w razie potrzeby doprawić jeszcze trochę i podgrzewać, aż sos się zredukuje.
Na talerzach ułożyć gniazdka z makaronu, rozłożyć w środek równomiernie sos z kurkami i całośc oprószyć tartym parmezanem, podawac od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!