Uwaga! Książkę do recenzji otrzymałam od wydawnictwa Publicat – opinia o niej jest moim subiektywnym odczuciem.

Znacie Paolo? Chyba każdy go zna :)

Jakież było moje zaskoczenie, gdy dowiedziałam się, że wydał książkę z przepisami, ba! Książka, którą właśnie trzymam w dłoniach i dla Was recenzuję to już kolejny jej nakład :)

„Włoska kuchnia na plskim stole” to stosunkowo niewielka gabarytowo książeczka, w twardej okładce i z wieloma stronami wypełnionymi przepisami i fotografiami apetycznych potraw. Mnie ujęły przede wszystkim osobiste uwagi Paolo czy też niektóre anegdoty – lubię książki, w które autor ma większy wkład, niż tylko stworzenie przepisów czy zdjęć.

Osobiście z książki wypróbowałam dopiero dwa przepisy, ponieważ ostatnio mam fazę na risotto, to padło na wersję z leśnymi grzybkami i z owocami morza – przy okazji tego drugiego wychwyciłam mały błąd – otóż w składnikach pojawił się przecier pomidorowy, a w opisie przygotowania potrawy już go zabrakło. Poza tym, obydwa risotta wyszły bardzo smaczne, pełne smaków – kolejna udana potrawa :)

risotta

Książka jest ładnie wydana, dobrze się ją czyta, jest przejrzysta, a przepisy są przystępne i napisane przystępnym językiem. Cieszy mnie fakt, że znalazłam tam przepis na tiramisu Włocha podobny do mojego – tj. na jajkach, jajka sprawiają, że tiramisu jest puszyste i lekkie, a do tego rozpływa się w ustach.

Oprócz potraw z ryżu i tradycyjnych włoskich ciast i deserów, znajdziemy tutaj także przepisy na przystawki, dania z ryb i owoców morza, zupy, pizze, makarony i kluski (no a jakżeby inaczej!!), dania z mięs czy warzyw.

Przepisy są ciekawe i inspirujące, myślę, że dzięki nim można w domu poczuć klimat włoskiej kuchni.

włoska kuchnia książka2

Dane techniczne:

Autor: Paolo Cozza
Liczba stron: 127
Okładka: twarda
Wydawnictwo: Publicat

 

Książkę mogłam zrecenzować dzięku wydawnictwu Publicat: