Tagliatelle ze szparagami i łososiem

A jednak udało mi się dorwać w sklepie kolejne 2 pęczki szparagów, choć już myślałam, że sezon się skończył. Jednak tym razem przeczucie mnie nie myli, i, patrząc w kalendarz, spodziewam się, że to mogą być na serio ostatnie podrygi. Dlatego też warto je spożytkować na coś naprawdę wyjątkowego. Postanowiłam wypróbować połączenie zielonych szparagów i łososia w sosie śmietanowym, a żeby nie było tak nudno dodałam do tego koperek i czosnek. Całe danie wyszło lekko słodkie w smaku - a to za sprawą śmietanki kremówki i po części samych szparagów. Oj, niesamowicie nam smakował ten obiad :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2-3 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


170g makaronu tagliatelle

2 łyżki masła
1 biała cebula
250g zielonych szparagów (pół pęczka)
200ml śmietanki słodkiej 18%
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka kwaśnej śmietany
125g łososia wędzonego na gorąco
1 ząbek czosnku
sól i świeżo mielony czarny pieprz





Cebulę drobno posiekać. Szparagi pozbawić twardych części, łodygi pokroić w plastry, główki zostawić całe. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i dodać szparagi, smażyć razem ok. 3 minut, często mieszając. Wlać śmietankę, dodać koperek i gotować na małym ogniu 5 minut, po czym wsypać posiekany koperek i dodać kwaśną śmietanę i rozmieszać. Łososia porwać palcami na kawałki, włożyć go do sosu, wcisnąć również ząbek czosnku przez praskę, całość zestawić z ognia i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą (jeśli to konieczne) i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (można to zrobić w trakcie przygotowania sosu), odcedzić i z powrotem włożyć do garnka, dodać sos z patelni, wymieszać, rozłożyć na talerze i podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tagliatelle ze szparagami i łososiem
  • Tagliatelle ze szparagami i łososiem