Tagliatelle ze szparagami i łososiem
170g makaronu tagliatelle
2 łyżki masła
1 biała cebula
250g zielonych szparagów (pół pęczka)
200ml śmietanki słodkiej 18%
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka kwaśnej śmietany
125g łososia wędzonego na gorąco
1 ząbek czosnku
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Cebulę drobno posiekać. Szparagi pozbawić twardych części, łodygi pokroić w plastry, główki zostawić całe. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i dodać szparagi, smażyć razem ok. 3 minut, często mieszając. Wlać śmietankę, dodać koperek i gotować na małym ogniu 5 minut, po czym wsypać posiekany koperek i dodać kwaśną śmietanę i rozmieszać. Łososia porwać palcami na kawałki, włożyć go do sosu, wcisnąć również ząbek czosnku przez praskę, całość zestawić z ognia i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą (jeśli to konieczne) i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (można to zrobić w trakcie przygotowania sosu), odcedzić i z powrotem włożyć do garnka, dodać sos z patelni, wymieszać, rozłożyć na talerze i podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!