Sałatka z czarnej soczewicy
200g czarnej soczewicy (1 szklanka)
2 szklanki wody
sól do smaku
150g wędzonego na zimno łososia
kilka listków świeżej mięty
kilka gałązek świeżego koperku
100g groszku cukrowego
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka sosu balsamicznego
1 łyżka oliwy
Soczewicę dobrze wypłukać, wsypać do zagotowanej wody w garnku i gotować 25-30 minut, pod koniec gotowania posolić 1/5-1 łyżeczki soli, odcedzić i ostudzić. Strączki groszku pokroić na ukos (jeśli są malutkie, to zostawić całe), na patelni rozpuścić masło, włożyć groszek, oprószyć szczyptą soli i dusić na średnim ogniu aż nabierze soczyście zielonego koloru i zmięknie, osuszyć na ręczniku papierowym.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki, koperek i miętę posiekać. Soczewicę wymieszać z miodem, oliwą, sosem balsamicznym i sokiem z limonki, dodać łososia, miętę i koperek, a na końcu groszek i całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Do czasu podania schłodzić w lodówce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!