Pikantne polędwiczki
6 pojedynczych polędwiczek z kurczaka
Marynata:
500ml maślanki naturalnej
1,5 łyżki soli
5 łyżeczek sosu Tabasco
Panierka:
200g mąki pszennej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego chilli w proszku
1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
Ponadto:
400ml oleju do smażenia
150g smalcu wieprzowego
Polędwiczki opłukać, osuszyć i przekroić w poprzek na pół, odłożyć.
W miseczce wymieszać sos Tabasco z solą i maślanką, włożyć polędwiczki i wstawić na 2 godziny do lodówki – lub na całą noc – najlepiej w pojemniku zamykanym próżniowo.
W foliowej torebce wymieszać dokładnie wszystkie składniki panierki. Polędwiczki ostrożnie odsączyć z marynaty i włożyć porcjami do woreczka z panierką, wstrząsnąć tak, by panierka pokryła dobrze kawałki kurczaka.
Rozgrzać olej ze smalcem w niedużym garnuszku lub w patelni z wysokimi ściankami – jeśli mamy termometr to do temperatury 175 stopni. Wkładać porcjami zapanierowane kawałki kurczaka i smażyć z każdej strony na rumiano. Osączać usmażone kawałki na ręczniku papierowym po czym ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, podgrzewać około 10-15 minut.
Przepis Marthy Stewart.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!