//

Serowe rożki z rabarbarem

Szybkie w przygotowaniu ciasta czy ciasteczka są w cenie każdego dnia wiosny i lata, kiedy upał nie odpuszcza, a my mamy ochotę na coś słodkiego lub spodziewamy się gości. Same rożki wyszły bardzo dobrze, choć bardziej jestem zadowolona ze zdjęć, które dzięki kilku szczegółom wyszły nareszcie takie, jak oczekiwałam :) Przepis oryginalny nieco zmodyfikowałam, ponieważ okazało się, że została mi ponad połowa przygotowanego rabarbaru, a ze względu na delikatne ciasto, nie dało się kwadratów porozciągać by nałożyć więcej nadzienia, zmieniłam również cukier na cukier puder, ponieważ przy tak krótkim czasie zagniatania ciasta, kryształki cukru pozostały całe i po upieczeniu struktura ciasta nie była do końca tak aksamitna, jak być powinna. Poza tym, ciastka wyszły przepyszne, miękkie (zmiękły jeszcze następnego dnia), słodko-kwaśne. Polecam przepis tym, którzy nie lubią się przy ciastach przemęczać, a są rabarbarowymi łasuchami :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Rabarbar:
200g łodyg rabarbaru (młodych, żeby nie trzeba było obierać)
50g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
100ml oleju rzepakowego
100ml mleka
125g twarogu
szczypta soli

Dodatkowo:
1 jajko
płatki migdałowe
cukier puder





Rabarbar pokroić w niedużą kostkę (im mniejsza, tym łatwiej będzie nim nadziewać), włożyć do garnka, wsypać cukier i podgrzewać całość, często mieszając aż rabarbar puści sok, a cukier się rozpuści. Zestawić z ognia, oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać ją z cukrem, solą i wanilią (jeśli dodajemy ziarenka z laski), dodać przeciśnięty przez praskę twaróg (dwukrotnie lub przetarty przez sito – musi być jak najdelikatniejszy), wlać mleko i olej i wyrobić jednolite ciasto – ciasto wyrabiać wyłącznie do połączenia się składników, by nie zaczęło się lepić do rąk.

Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Jajko roztrzepać w miseczce, odstawić. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt ok. 30x40cm i pokroić go na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy kwadrat nakładać porcję rabarbaru, brzegi ciasta smarować jajkiem za pomocą pędzelka, składać kwadraty po przekątnej, tworząc rożki i dekoracyjnie docisnąć widelcem.

Poukładać rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pozostałym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi, wstawić na środkową półkę piekarnika i piec 20-30 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć, a gdy przestygną, oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na rożki znalazłam na blogu Every Cake You Bake.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Serowe rożki z rabarbarem
  • Serowe rożki z rabarbarem
  • Serowe rożki z rabarbarem
  • Serowe rożki z rabarbarem