„Chrust” z Nadrenii
80g masła
50g cukru
1 jajko
2 łyżki rumu
250g mąki pszennej
5 łyżek mleka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia, a następnie ubić z jajkiem, cukrem i rumem na jasną pianę. Mąkę przesiać z solą do miski, zrobić dołek i wlać masę jajeczno-maślaną, dodać mleko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto, odstawić na 15 minut.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 litry oleju. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na ok. 3 mm grubości, po czym wycinać radełkiem nieduże romby.
Kłaść ciasto na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoto, wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!