Waniliowe wafle do lodów
250 ml wody
250g cukru
1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego (proszku)
250g mąki pszennej
szczypta soli
125g roztopionego i przestudzonego masła
1 jajko
opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty waniliowej lub esencji waniliowej
Wodę, cukier i proszek budyniowy wymieszać w rondelku, podgrzać i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając – masa ma tylko wrzeć, nie zgęstnieć. Mieszankę wlać do mąki i zmiksować na gładkie, jednolite ciasto.
Miksując, dodać jajko i sól i powoli wlewać masełko, na końcu dodać wanilię (jeśli używamy), zmiksować na gładką masę. Można wafle piec od razu po przygotowaniu ciasta.
Waflownicę rozgrzać na średni ogień, wylewać porcję masy na środek waflownicy i piec rumiane wafle – od razu po upieczeniu wafle są bardzo mięciutkie, więc bez problemu można wyjąć je z urządzenia i zwijać rożki. Całkowicie wystudzone rożki przechowywać w woreczkach strunowych.
Przy zwijaniu rożków polecam używać rękawicy ochronnej (kuchennej), by nie oparzyć za bardzo palców.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!