//

Krewetki z masłem czosnkowym

Nasze ulubione krewetki... pachnące koperkiem, pietruszką i czosnkiem. Są chrupiące - można zrobić to danie z mrożonych, ale najlepsze będzie oczywiście ze świeżych, nie obranych, pozwólcie pobrudzić sobie palce, obierając je z pancerzyków - wtedy smakują najlepiej! A potem "wymiziajcie" pozostałe masełko świeżą, miękką bułeczką... :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
25


500g krewetek (mogą być mrożone, należy je wcześniej rozmrozić)
50g masła
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub posiekane
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku





Krewetki opłukać pod zimną wodą i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym – jeśli mamy całe, świeże, to nie obierać z pancerzyków – będą o wiele smaczniejsze (szare krewetki należy lekko obgotować, różowych już nie trzeba).

Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i wrzucić krewetki, posypać całość pietruszką i koperkiem i chwilę razem smażyć, aż krewetki lekko się zawiną i nabiorą apetycznego, różowego koloru.

Podawać na gorąco ze świeżą bagietką lub bułeczką.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krewetki z masłem czosnkowym
  • Krewetki z masłem czosnkowym