Lazania ze szparagami i groszkiem
Porcja na podłużną blaszkę - 30x8cm:
8 płatów lasagne
500g zielonych szparagów
450g groszku w ziarenkach (może być mrożony)
200g śmietany kwaśnej
400ml bulionu
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
2 małe opakowania serka wiejskiego granulowanego
10 listków mięty
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
200g sera Grana Padano
garśc tartego, żółtego sera
W szerokim garnku zagotować osoloną wodę, włożyć płaty makaronu lasagne i gotować, mieszając, by się nie posklejały około 5-7 minut. Po tym czasie, jeszcze twardawy makaron wyjmować szczypcami na płaty folii aluminiowej, przekładając co jeden płat folią, zawinąć i odłożyć na bok.
Cebulę pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać oliwę (3 łyżki z przepisu), dodać cebulę, wycisnąć także ząbki czosnku przez praskę, zeszklić i zestawić z ognia.
Szparagi dokładnie wypłukać (ja moczyłam całą noc w zimnej wodzie i jeszcze dodatkowo płukałam), odciąć stwardniałe końce i je wyrzucić, odciąć główki i odłożyć je na talerzyk. Łodygi szparagów pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na patelnię, wlać 50ml bulionu i chwilę razem smażyć.
Dodać posiekane listki mięty, zamieszać.
Wrzucić groszek na patelnię, dodać trochę soli i pieprzu, dodać śmietanę i podgrzać, mieszając, wlać pozostały bulion i zagotować, dodać jeden serek wiejski i mieszać, aż sos sie nieco zredukuje, zgnieść część warzyw i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
W czasie, gdy warzywa się duszą, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ser Grana Padano, odstawić.
Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Ćwierć warzy wyłożyć do blaszki, położyć 2 płaty miękkiego makaronu – mogą na siebie zachodzić. Posypać makaron serem Grana padano, powtórzyć czynność jeszcze 3 razy i przykryć całość makaronem. Na makaron położyć zawartość drugiego pudełka serka wiejskiego.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, pokroić główki szparagów na połówki i wrzucić na patelnię, chwilę smażyć i wyłożyć na serek wiejski. Całość zwieńczyć żółtym serem.
Wstawić brytfankę do piekarnika i zapiekać około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, kroić i podawać.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!