Makaron z sosem alfredo
Domowy makaron:
200g mąki pszennej
2 jaja (120g łącznie po rozbiciu)
30ml oliwy
2,5 litra wody z 3 łyżeczkami wody do ugotowania makaronu
Sos:
140ml śmietanki kremówki
4 łyżki masła
60g świeżo startego Parmezanu lub Grana Padano
5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki (plus trochę do posypania)
sól i świeżo mielony, czarny pieprz do smaku
Do miski wsypać mąkę, w drugiej miseczce roztrzepać jajka z oliwą i całość wlać do mąki. Zamieszać, zagnieść jednolite, gładkie ciasto, włożyć je do woreczka i szczelnie zamknąć, odłożyć na 30 minut.
Po tym czasie makaron rozwałkować bardzo cienko – najlepiej za pomocą maszynki do makaronu (na grubość 2). Makaron pokroić w cienkie paski (u mne fettuccine) i zostawić na około 20 minut, by spokojnie wysechł i nie posklejał się.
W garnku zagotować osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć, wrzucić makaron, zamieszać i gotować 3 minuty, makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
W czasie, kiedy makaron się gotuje, włożyć wszystkie składniki do rondelka i podgrzewać, aż ser się rozpuści. Do odcedzonego makaronu w garnku wlać sos i całość wymieszać, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!