//

Makaron z sosem alfredo

Przyznać muszę, że proste dania makaronowe potrafią smakować mi bardziej, niż te wykwintne i wymyślne. Lubię potrawy, które mają kilka składników, a zachwycają smakiem. Taki właśnie jest ten makaron, prosty - bo przecież jaka to filozofia podgrzać w rondelku kilka składników? I smaczny - bo całośc świetnie się łączy. Oczywiście ugotować możecie makaron z paczki (czas gotowania się wydłuży), ale z domowym smakuje wyśmienicie! Przepis na makaron oraz sos pochodzi z książki "Niezrównany Makaron", wydawnictwa Buchmann.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35 + schnięcie


Domowy makaron:
200g mąki pszennej
2 jaja (120g łącznie po rozbiciu)
30ml oliwy
2,5 litra wody z 3 łyżeczkami wody do ugotowania makaronu

Sos:
140ml śmietanki kremówki
4 łyżki masła
60g świeżo startego Parmezanu lub Grana Padano
5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki (plus trochę do posypania)
sól i świeżo mielony, czarny pieprz do smaku





Do miski wsypać mąkę, w drugiej miseczce roztrzepać jajka z oliwą i całość wlać do mąki. Zamieszać, zagnieść jednolite, gładkie ciasto, włożyć je do woreczka i szczelnie zamknąć, odłożyć na 30 minut.

Po tym czasie makaron rozwałkować bardzo cienko – najlepiej za pomocą maszynki do makaronu (na grubość 2). Makaron pokroić w cienkie paski (u mne fettuccine) i zostawić na około 20 minut, by spokojnie wysechł i nie posklejał się.

W garnku zagotować osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć, wrzucić makaron, zamieszać i gotować 3 minuty, makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.

W czasie, kiedy makaron się gotuje, włożyć wszystkie składniki do rondelka i podgrzewać, aż ser się rozpuści. Do odcedzonego makaronu w garnku wlać sos i całość wymieszać, podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Makaron z sosem alfredo
  • Makaron z sosem alfredo