//

Pesto pasta

Niezwykle prosty i szybki przepis na pyszny obiad. Jadłam to danie pierwszy raz, kiedy miałam 5 lat :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


200g kręconego makaronu (suchego)
100g oczyszczonych pieczarek
100g szynki (ja miałam z własnej wędzarni)
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
6 łyżek bazyliowego pesto





Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Podczas gotowania makaronu przygotowujemy sos. Kroimy pieczarki z słupki lub plasterki, szyneczkę również kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozpuszczamy trzy łyżki masła i zesmażamy na nim pieczarki, aż sok z nich całkiem odparuje, po czym dodajemy szynkę i zmiażdżony czosnek i chwilę podsmażamy.

Kiedy makaron jest już gotowy odcedzamy go na sitku i zostawiamy na chwilę, w tym czasie do pieczarek i szynki dodajemy pastę pesto i dokładnie mieszamy.

Na koniec wsypujemy gorący jeszcze makaron i całość dokładnie łączymy.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!