Spaghetti carbonara
200g suchego makaronu spaghetti
100g wędzonego boczku
100g gotowanej szynki
2 łyżki masła
sól, pieprz
60g tartego sera grana padano
3 żółtka ze sparzonych jaj
100ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
Boczek pokroić w kosteczkę i zarumienić na maśle na dużej patelni, dodać zmiadżony czosnek i rumienić razem przez 3 minuty. Wyłączyć ogień.
Wstawić makaron i ugotować go al dente. W czasie gotowania makaronu pokroić szynkę. W misce roztrzepać żółtka ze śmietaną, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodac 40g sera i szynkę, wymieszać.
Ugotowany makaron odcedzić i gorący włożyć na patelnię z boczkiem, dobrze wymieszać i włączyć mały ogień. Wlac masę śmietanowo-jajeczną i mieszać tylko do momentu, aż jajka się lekko zetną.
Podawać od razu na gorąco.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!