//

Spaghetti carbonara

Do carbonary podchodziłam już wilokrotnie od pewnego czasu. Albo nie miałam składników, albo przerażały mnie jajka dodawane do sosu, jednak okazało sie, że nie było się czego obawiać. Danie wyszło przepyszne, okazalo się też niezwykle proste w wykonaniu. Przepis pochodzi z książki "Makaron. Zwykly, niezwykły i typowo włoski" - książki, którą ostatnio kupiłam w Lidlu :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


200g suchego makaronu spaghetti
100g wędzonego boczku
100g gotowanej szynki
2 łyżki masła
sól, pieprz
60g tartego sera grana padano
3 żółtka ze sparzonych jaj
100ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku





Boczek pokroić w kosteczkę i zarumienić na maśle na dużej patelni, dodać zmiadżony czosnek i rumienić razem przez 3 minuty. Wyłączyć ogień.

Wstawić makaron i ugotować go al dente. W czasie gotowania makaronu pokroić szynkę. W misce roztrzepać żółtka ze śmietaną, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodac 40g sera i szynkę, wymieszać.

Ugotowany makaron odcedzić i gorący włożyć na patelnię z boczkiem, dobrze wymieszać i włączyć mały ogień. Wlac masę śmietanowo-jajeczną i mieszać tylko do momentu, aż jajka się lekko zetną.

Podawać od razu na gorąco.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!