//

Spaghetti puttanesca

Spaghetti puttanesca - klasyka włoskich dań makaronowych, zaraz obok bolognese czy carbonary. Prawdę mówiąc, bardzo długo bałam się tej potrawy - anchois? O matko! Nigdy w życiu tego nie tknę (bo kiedyś jadłam w sałatce i bardzo mi nie smakowały), ale z czasem polubiłam te małe, wściekle solone rybki i postanowiłam postawić na puttanescę. Okazało się, że danie jest fantastyczne, niby proste, ale wykwintne, idealne dla łasuchów nie bojących się ciekawych połączeń smakowych. Przepis pochodzi z książki "Niezrównany makaron".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebulka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku również drobno posiekane
szczypta suszonego chilli
400g pomidorów z puszki (obranych i krojonych)
2 łyżki kaparów z zalewy, przepłukanych wodą
2-3 fileciki anchois, pokrojone lub rozgniecione widelcem
50g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
180g makaronu spaghetti - suchego





W garnku nastawić 2 litry wody, osolonej, doprowadzić do wrzenia.

W czasie, kiedy woda się nagrzewa, rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulkę, zeszklić i dodać czosnek, mieszać, aż czosnek wyda wyraźny aromat. Na patelnię wyłożyć pomidory, dodać chilli, kapary, anchois i oliwki, dusić przez 10-15 minut.

Jeśli woda w garnku zaczęła wrzeć – wrzucić makaron i ugotować al dente.

Do sosu na patelni dodać posiekaną natkę pietruszki, ugotowany makaron przełożyć z garnka z wodą za pomocą szczypców do sosu na patelni, dokładnie wymieszać (ja ze względów estetycznych nie mieszałam, ale makaron otulony sosem smakuje lepiej). Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Spaghetti puttanesca
  • Spaghetti puttanesca