Spaghetti puttanesca
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebulka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku również drobno posiekane
szczypta suszonego chilli
400g pomidorów z puszki (obranych i krojonych)
2 łyżki kaparów z zalewy, przepłukanych wodą
2-3 fileciki anchois, pokrojone lub rozgniecione widelcem
50g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
180g makaronu spaghetti - suchego
W garnku nastawić 2 litry wody, osolonej, doprowadzić do wrzenia.
W czasie, kiedy woda się nagrzewa, rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulkę, zeszklić i dodać czosnek, mieszać, aż czosnek wyda wyraźny aromat. Na patelnię wyłożyć pomidory, dodać chilli, kapary, anchois i oliwki, dusić przez 10-15 minut.
Jeśli woda w garnku zaczęła wrzeć – wrzucić makaron i ugotować al dente.
Do sosu na patelni dodać posiekaną natkę pietruszki, ugotowany makaron przełożyć z garnka z wodą za pomocą szczypców do sosu na patelni, dokładnie wymieszać (ja ze względów estetycznych nie mieszałam, ale makaron otulony sosem smakuje lepiej). Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!