//

Spaghetti z wątróbką

Brzmi upiornie? Ależ skąd! Pewnego dnia złapałam do ręki książkę "Niezrównany makaron" i przewertowałam ją w poszukiwaniu przepisu na makaron w takim wydaniu, w jakim go jeszcze nie jedliśmy. Makaron z wątróbką rzucił mi się w oczy i już kilka godzin później, gdy Ukochany wrócił ze sklepowych łowów, jedliśmy smaczny obiadek :) To danie jest naprawdę pyszne - jeśli tak, jak my, lubicie wątróbkę - tanie i szybkie w przygotowaniu - obiad idealny :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


180g suchego makaronu spaghetti

1 średniej wielkości, biała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
125ml śmietanki kremówki (u mnie 30%)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki ziarenek białej gorczycy
1 dobrze roztrzepane jajko
sól, pieprz do smaku

starty ser do posypania (np. Parmezan)
szczypiorek do dekoracji





Wątróbkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i zzieleniałych części, pokroić w niewielkie kawałki. W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzącej wrzucić makaron, gotować, aż będzie al dente i odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka.

W czasie, kiedy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i posiekany czosnek, zeszklić i dodać wątróbkę, smażyć 2 minuty i zestawić patelnię z ognia. Do wątróbki wlać śmietankę, zamieszać i postawić z powrotem na ogniu, chwilę dusić, dodać szczypiorek i gorczycę, a na samym końcu wlać roztrzepane jajko, energicznie mieszając sos. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do makaronu w garnku wlać sos z wątróbką, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze, posypać tartym serem i szczypiorkiem. Podawać od razu.

Przepis znalazłam w książce „Niezrównany makaron„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Spaghetti z wątróbką