Zawijany chlebek czosnkowo-ziołowy
Ciasto:
10-15g drożdży świeżych
150ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
300g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki soli
Nadzienie:
3-4 ząbki czosnku
ok. 70g masła
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
Drożdże zalać połową wody, rozpuścić i odstawić do spienienia.
W mące w misce zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać resztę wody, cukier i sól, ciasto porządnie zagnieść, aż będzie gładkie i jednolite – będzie trochę twardawe, ale po pierwszym wyrastaniu będzie mięciutkie.
Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie wymieszać masło ze zmiażdżonymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i koperkiem.
Ciasto znów zagnieść i rozwałkować na prostokąt (ok. 25x15cm), posmarować prostokąt masłem, zostawiając około 3 centymetry odstępu od brzegu. Zwinąć rulon tak, by nieposmarowany brzeg sklejał całość, sklejeniem w dół ułożyć w foremce (keksówce) lub na blasze z papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić chlebek i piec 25-30 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu wyjąć od razu i położyć na kratce, by wystygł i odparował.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!