//

Kluski śląskie

Nie znam osoby, ktora nigdy by ich nie jadła. Słyną oczywiście z tego, że oprócz tego, że to zwykłe kluski, to posiadają dziurkę, w której zbiera się pyszny, mięsny sos. Wiele osób boi sie takich wyczynów w kuchni, jednak warto się przełamać, bo nie taki diabeł straszny... ba! okazuje się, że wykonanie ich jest bajecznie proste :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
65


500 g obranych ziemniaków
mąka ziemniaczana (ok. 125g)
1 łyżka mąki pszennej





Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przestudzić (lub gorące od razu) i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa.

Do ziemniaków dodać obie mąki, zagnieść aż powstanie gładka, jednolita masa.

Z masy formować kuleczki średnicy 4 cm, lekko spłaszczać i w każdej, drewniana łyżką zrobić dziurkę, układać na desce oprószonej mąką.

W garnku zagotować wodę z solą, wkładać kluski, zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową, podawać od razu*.

 

*Jeśli chcemy kluski przechować, to aby się nie sklejały z garnka od razu wyjmujemy do miski z lodowatą wodą, a kiedy opadną na dno, wyjmujemy i wkładamy do zamykanego pojemnika.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kluski śląskie
  • Kluski śląskie