Krokiety ziemniaczane
750g gotowanych ziemniaków
130g mąki pszennej
1 duża cebula (ok 80g)
300g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
sól, pieprz, oregano, majeranek
bułka tarta, olej do smażenia
Cebulę posiekać w drobna kostkę, podsmażyć na oleju, doprawić solą i dużą ilościa oregano i bazylii. Dodać mięso i usmażyć.
Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić. Z ziemniaków, mąki i jajka zagnieść ciasto, nabierać łyżką dużą porcję masy ziemniaczanej (tak, by nie mieściła się w dłoni), zrobić kulkę i rozpłaszczyć ją na dłoni, a na środek nałożyć czubatą łyżkę dużo farszu. Zaklejać i formować podłużne krokiety.
Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor, podawać z jakąś słodką surówką.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!