//

Krokiety ziemniaczane

Przepis znalazłam kiedyś w którymś wydaniu gazety "Przyślij przepis", dokładnie nie pamiętam, w którym, ale bardzo mi zasmakował, dokonałam też małych urozmaiceń, dlatego się z Wami nim podzielę. Jest to doskonałe urozmaicenie wśród tradycyjnych obiadów i zaskoczy niejednego smakosza :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 8 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


750g gotowanych ziemniaków
130g mąki pszennej
1 duża cebula (ok 80g)
300g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
sól, pieprz, oregano, majeranek
bułka tarta, olej do smażenia





Cebulę posiekać w drobna kostkę, podsmażyć na oleju, doprawić solą i dużą ilościa oregano i bazylii. Dodać mięso i usmażyć.

Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić. Z ziemniaków, mąki i jajka zagnieść ciasto, nabierać łyżką dużą porcję masy ziemniaczanej (tak, by nie mieściła się w dłoni), zrobić kulkę i rozpłaszczyć ją na dłoni, a na środek nałożyć czubatą łyżkę dużo farszu. Zaklejać i formować podłużne krokiety.

Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor, podawać z jakąś słodką surówką.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krokiety ziemniaczane
  • Krokiety ziemniaczane
  • Krokiety ziemniaczane