//

Leczo

Leczo to jedna z moich ulubionych potraw, dlatego też od wielu lat razem z mamuśką przygotowywujemy je na zimę, aby móc poczuć smak lata także wtedy. Jest ono dośc pracochłonne, ale bardzo łatwe, każdy sobie z nim poradzi.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 8-9 litrów
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
120
Czas całkowity (min):
160


2 duże cukinie (albo 1 cukinia, 1 kabaczek)
9 dość sporych, czerwonych papryk
kilogram marchewek
3 kg pomidorów gruntowych Lima
pół kilo białej cebuli
10 ząbków czosnku (obranych)
sól, pieprz





Cukinie umyć, obrać ze skórki i pokroić najpierw w drube plastry, a następnie podzielić każdy plaster na ćwiartki, odłozyć do miseczki.

Paprykę umyć i podpiec w piekarniku narzanym do 180 stopni około 30 minut (aż skórka się zmarszczy). Po tym czasie wyjąć, przepłukać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić na spore kawałki i odłożyć do drugiej miseczki.

Cebule obrać z łupinek, umyć, odkroić ogonki i twarde części od-korzenne i pokroić na pół, a potem każdą połówkę na trzy, a nawet trochę drobniej, odłożyć do osobnej miseczki. Czosnek pokroić w plasterki i dodać do cebuli.

Marchew obrać, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odkroić końcówki. Marchewki pokroić na plasterki grubości około 0,4cm, a większe plasterki podzielić jeszcze na pół, też odłożyć do osobnej miseczki.

Pomidory dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Wyciąć twarde części i pokroić na ćwiartki. Odłożyć do osobnego pojemnika.

Przygotować duży 10-litrowy gar.

Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić marchew, smażyć, aż marchew zrobi się lekko miękka, można ją chwilę poddusić. Kiedy marchewka będzie gotowa przełożyć ją do gara i włączyć pod nim mały ogień.

Na tę samą patelnię dolać oleju i wrzucić cebulkę z czosnkiem, również smażyć, aż się zblanszuje (lekko zmięknie i puści aromat, nie dłużej) i dorzucić do marchewki. Zamieszać.

Na patelnię znów dolać trochę oleju i wrzucić cukinię, smażyć a potem dusić, aż woda odparuje (można podlać 2 łyżeczkami wody). W międzyczasie do gara wrzucić paprykę. Kiedy cukinia będzie gotowa, również wrzucić do gara. Zamieszać.

Na patelnię po cukinii wrzucić pomidory i gotować, aż trochę odparują, czyli około 40 minut, po tym czasie pomidory zmiksować blenderem. Całość wlać do garnka i dobrze zamieszać.

Dosypać 4 łyżeczki soli i całość podgrzać, dodać pieprz czarny mielony wg uznania.

Zagotować i gorące leczo nakładać do słoików, zakręcić. Słoiki pasteryzować 30 minut od zagotowania wody w garnku. Zagotowane słoiki wyjąć z gara, podokręcać i poukładać do góry nogami, pozostawić, aż ostygną.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Leczo