//

Lody pistacjowe

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    12/6/2012
  • Kategoria:
Nie trzeba ich gotować, niepotrzebna jest maszynka, właściwie to przygotowanie ich trwa pięć minut - no, mrożenie trochę dłużej, ale za to ten smak... aksamitny, lekko słonawy na początku, a później słodki i kremowy. Rewelacja :) Pomysł na ten przepis rodził mi się w głowie od dwóch tygodni, ponieważ chciałam bardzo zrobić lody pistacjowe, ale wciąż zastanawiałam się, jak je wykonać, oto i są :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
25 + mrożenie


250g Mascarpone
100g solonych (ważne), obranych pistacji + garść
4 łyżki cukru kryształu
50ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
2 jajka (oddzielić żółtka i białka)





Jajka umyć pod bieżącą wodą i wyparzyć wrzątkiem.

Przygotować trzy miski. Do największej włożyć żółtka oddzielone do białek, a do drugiej miski włożyć białka. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na gładką, białą, puszystą masę.

100g pistacji zmiksować na proszek, resztę posiekać. Zmielone pistacje dodać do piany z żółtek, dodać też Mascarpone, całość zmiksować.

Śmietankę ubić na sztywno. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy z Mascarpone, dodać też bitą śmietanę, całość wymieszać delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji i przełożyć do czystego pojemnika, przykryć folią. Wstawić masę do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc, co jakiś czas można zamieszać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Lody pistacjowe