//

Przyprawa do potraw z dyni

Bardzo często, na zagranicznych stronach i blogach kulinarnych, spotkać można potrawy z dyni, do których dodawana jest ta przyprawa. Prawdę mówiąc, nigdy oryginalnej "pumpkin pie spice" nie próbowałam, ale to żaden problem, by zrobić prostą przyprawę korzenną, bez zbędnego kombinowania. Jeśli lubicie potrawy z dyni, to na pewno zaprzyjaźnicie się z tą przyprawą, zamiennie można używać domowej przyprawy do piernika. Ta przyprawa pojawiać się będzie w moich przepisach, które wkrótce opublikuję na blogu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


60g mielonego cynamonu
7g mielonego imbiru
5 ziarenek ziela angielskiego
5g mielonych goździków
10g mielonej gałki muszkatołowej (można zetrzeć samemu)
15 ziarenek kardamonu
opcjonalnie: 1 laska wanilii, pokrojona w kawałki i wysuszona w 70st. w piekarniku





Przyprawy (kardamon, wanilię, ziele angielskie i – jeśli mamy całe – goździki) zmielić dokładnie w młynku do kawy, przesypać przez sitko do miseczki.

Dodać cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i całość bardzo dokładnie wymieszać, przesypać do słoiczka i szczelnie zakręcić.

Przepis na domową przyprawę do piernika – PO KLIKNIĘCIU.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Przyprawa do potraw z dyni