Sernik dyniowy II
Spód:
140g maślanych herbatników
80g masła
400g puree z pieczonej dyni (to ok. 1 większa Hokkaido)
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego "klinek" (wstępnie mielonego, sprzedawanego w papierku)
400g upieczonej dyni
6 średnich jaj
170g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100ml śmietanki kremówki
50g rozpuszczonego masła
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (oczywiście domowej)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa:
200g kajmaku solonego lub zwykłego
50ml śmietanki 20%
2 łyżki masła
Opcjonalnie: 100g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Tortownicę o śr. 24cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. W rondelku rozpuścić 80g masła, herbatniki zmiksować blenderem na proszek i wsypać do masła, mieszać aż do połączenia, a następnie przełożyć do tortownicy i ugnieść dłonią lub spodem łyżki, równą warstwę, tworząc spód sernika, wstawić całość do lodówki.
Piekarnik nastawić na 160°C góra/dół. Dynię zmiksować ze śmietanką.Do miski włożyć twaróg (jeśli jest zbyt słabo zmielony, to należy go jeszcze zmielić), dodać do niego wszystkie pozostałe składniki łącznie z miksowaną dynią i miksować, aż składniki dokładnie się połączą, ale nie za długo, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, piec 1,5 godziny. Upieczony sernik od razu wyjąć z piekarnika i pozwolić mu stygnąć co najmniej 1-2 godziny.
Składniki polewy umieścić w rondlu, podgrzewać, aż się połączą. Sernik delikatnie wyjąć z formy i polać ciepłą polewą i posypać płatkami, przechowywać w chłodnym miejscu do czasu podania.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!