Suszone pomidory

Smaki, tak samo jak poglądy - zmieniają się, to prawda i widzę to po sobie. kiedyś nie tknęła bym suszonych pomidorów, a dzisiaj robię je sama i bardzo je lubię :) Suszone pomidory można jeść same, ale można też zrobić z nich pesto rosso. Pomidorki te są miękkie, dzięki genialnemu sposobowi mojego Tatusia na zanurzenie ich we wrzątku :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
kilka słoiczków zależnie od wielkości
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
40 + suszenie


kilka kilo świeżych pomidorów gruntowych
olej rzepakowy dobrej jakości lub oliwa
zioła suszone (bazylia, tymianek, oregano - wg uznania)
czosnek, liść laurowy





Pomidory umyć i podzielić na połówki. Wykroić twarde części i wydrążyć miąższ (tylko część płynną z ziarenkami). Ułożyć wyczyszczone pomidory dość ciasno na półkach suszarki do warzyw, lekko oprószyć ziołami i solą i suszyć dwa dni, aż będą ususzone, ale nadal miękkie.

Pomidory poukładać luźno w słoiczkach, dodać po ząbku obranego czosnku, po kawałku liścia laurowego i zioła (u mnie zamiennie, bazylia, oregano, tymianek, co mi wpadnie w ręce).

Olej bardzo mocno podgrzać, zalać pomidory tak, aby nic nie wystawało i zakręcić, postawić słoiki do góry dnem (ważne, aby przy zalewaniu pomidory syczały, wtedy słoiki sie zawekują).

Zostawić tak aż do wystudzenia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Suszone pomidory
  • FB

    Można je też zrobić bez suszarki do warzyw: „Można w słońcu – ale pod warunkiem, że mieszkasz w jakimś południowym kraju, w którym słońce grzeje od rana do wieczora ale można też w 50 stopniach na termoobiegu w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i z uchylonymi drzwiczkami „

    • Dokładnie, to moje slowa pisane na FB :))

  • judik

    Świetny przepis! Idąc krok po kroku jestem teraz posiadaczką pysznych pomidorków! W przyszłym roku zrobię znacznie więcej! Dziękuję :-)

    • Cieszę się, że je zrobiłaś :) ja je uwielbiam!

  • Hmmm a jak mieszkam w Polsce i słońce raz jest raz nie i nie mam suszarki to co mam zrobić? Bo chcę je zrobić

    • Nie ma siły :( trzeba kupić suszarkę, bo, można suszyć je w piekarniku, ale raz, że sprzątanie piekarnika to udręka, której chyba nikt nie lubi, a dwa, że suszarka nie zeżre tyle prądu, nawet jak będzie chodziła non stop trzy dni. To nie jest duży koszt, ja za swoją z Niewiadowa płaciłam chyba ok. 140 złotych :)