//

Żytnie fettuccine z kurkami

Kurki w tym roku są bardzo drogie, próbuję więc rozdysponować to, co mam dość oszczędnie, ale i konkretnie. Słyszałam ostatnio, że mój Tatuś jada już wszystko (każdy czegoś nie jada w swoim życiu), a jak zapytałam, czy jada makaron, to okazało się, że jada tylko razowy makaron, no cóż :) Razowego makaronu jeszcze nie robiłam, ale postanowiłam zrobić taki w 100% żytni, udało się, choć bałam się, że jednak to zły pomysł, wyszło pysznie :)))

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
40


Makaron:
100g mąki żytniej typ 720
1 jajo kurze (ok. 60g po rozbiciu)
1 łyżeczka oliwy

Sos:
150g kurek (grzybków)
2 łyżki masła
100ml bulionu
sól, pieprz do smaku
100ml śmietanki słodkiej 12%
1 łyżka kwaśnej śmietany
parmezan do posypania





Makę umieścić w misce, roztrzepać jajko z oliwą i mieszając mąkę wlewać całość do polączenia składników, następnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto – w razie potrzeby podsypac jeszcze trochę mąką.

Makaron wałkować bardzo cienko – ja pomogłam sobie maszynką, kiedy płaty wyschłu pokroiłam go na długie paseczki. Włożyć makaron do wrzącej, osolonej wody i gotować 1 minutę, wyjąć łyżką do makaronu i odcedzić na sicie.

Kurki mocno wypłukać z piachu, podsmażyć na patelni na maśle, a kiedy puszczą sok dodać sól i pieprz do smaku i wlać bulion, odczekać, aż całość trochę odaruje i wlać śmietanke oraz dodać kwaśną śmietanę – w razie potrzeby doprawić jeszcze trochę i podgrzewać, aż sos się zredukuje.

Na talerzach ułożyć gniazdka z makaronu, rozłożyć w środek równomiernie sos z kurkami i całośc oprószyć tartym parmezanem, podawac od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Żytnie fettuccine z kurkami
  • Żytnie fettuccine z kurkami