Bezy
3 białka z jaj rozm. M (jaja sparzyć przed rozbiciem i dobrze umyć)
szczypta soli
1,5 szklanki cukru kryształu (380g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu jabłkowego
Białka umieścić w dużej misce, dodać szczyptę soli i całość ubijać mikserem na najwyższych obrotach 5-10 minut, aż piana będzie bardzo sztywna.
Kiedy taka będzie, cały czas miksując, powolutku dodając cukier porcjami, aż do wykończenia. Zmiksować całość na gładką masę i cały czas ubijając powoli wsypać mąkę i wlać ocet jabłkowy.
Piekarnik nastawić na 120 stopni z termoobiegiem, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać masę bezową w dość spotych odstępach od siebie – bezy urosną na boki i do góry. Wstawić blachę do piekarnika i suszyć bezy 1 godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Zmniejszyć temperaturę do 50 stopni, zamknąć piekarnik i suszyć kolejną godzinę.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!