Bigosik z kalmarów
500g tuszek kalmarów
1 mała czerwona papryczka chilli
1 nieduża marchew
1 cebula
2 garści grzybów Mun
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki ketchupu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki masła
250ml bulionu
100 ml słodkiej śmietanki 18%
Tuszki kalmarów gotować w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzić, ostudzić i pokroić w cienkie krążki. Grzyby Mun przygotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
Marchew i cebulę obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Grzyby mun pokroić w paseczki. W sporym garnku rozpuścić masło, dodać marchew, cebulę i grzyby oraz pieprz cytrynowy, podgrzewać całość, aż cebula się zeszkli.
Chilli przekroić, wydrążyć ziarenka i je wyrzucić a strączek posiekać i dodać do warzyw.
Dodać koncentrat, ketchup i zioła prowansalskie, wlać bulion i śmietankę i gotować, aż sos się zredukuje (około 10 minut na niedużym ogniu).
Na sam koniec dodać kalmary i bardzo delikatnie wymieszać. Można podawać z bagietką lub grzankami.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!