//

Bigosik z kalmarów

To kolejna przygotowana przeze mnie propozycja na świąteczny konkurs na forum Gotowanie.info. W polskich domach tradycyjnym danie świątecznym jest bigos, gotowany zwykle kilka dni wcześniej przed świętami, ciężki, kapuściano-mięsny bigos, który rzeczywiście zachwyca nasze podniebienia, bo jest taki "nasz", polski, ale dlaczego by nie spróbować czegoś całkiem innego? Pomysł na bigosik pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska", ja jednak zmodyfikowałam go po swojemu i wyszedł całkiem nowy przepis, w sam raz dla koneserów dań pikantnych i owoców morza.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40


500g tuszek kalmarów
1 mała czerwona papryczka chilli
1 nieduża marchew
1 cebula
2 garści grzybów Mun
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki ketchupu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki masła
250ml bulionu
100 ml słodkiej śmietanki 18%





Tuszki kalmarów gotować w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzić, ostudzić i pokroić w cienkie krążki. Grzyby Mun przygotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.

Marchew i cebulę obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Grzyby mun pokroić w paseczki. W sporym garnku rozpuścić masło, dodać marchew, cebulę i grzyby oraz pieprz cytrynowy, podgrzewać całość, aż cebula się zeszkli.

Chilli przekroić, wydrążyć ziarenka i je wyrzucić a strączek posiekać i dodać do warzyw.

Dodać koncentrat, ketchup i zioła prowansalskie, wlać bulion i śmietankę i gotować, aż sos się zredukuje (około 10 minut na niedużym ogniu).

Na sam koniec dodać kalmary i bardzo delikatnie wymieszać. Można podawać z bagietką lub grzankami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bigosik z kalmarów