//

Chlebek bananowo-czekoladowy

Myślałam, kminiłam, kombinowałam, a tak naprawdę chciałam połączyć moje trzy ulubione składniki w jedną całość, co okazało się niezbyt trudne. I znów improwizacja przykryła mi oczy, rozjaśniając też wizję tego, co chciałabym otrzymać. Prawda jest taka, że piekę ostatnio dość dużo i często, a moja wygłodzona na domowe wypieki rodzinka pochłania wszystko w zawrotnym tempie. Dla mnie bomba, bo mogę być wciąż aktywna kulinarnie i się wykazać :) Ten chlebek jest w całości opracowany przeze mnie. Jest puszysty, ale też bardzo wilgotny, można go jeść z masłem upieczone jak tosty, można z syropem klonowym, czy ulubioną konfitura.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80


Porcja na 1,5 litra ciasta:
100g miękkiego masła
150g trzcinowego cukru
2 jajka
100g gorzkiej czekolady (90% zawartości kakao)
2 łyżeczki pasty waniliowej (może być łyżka ekstraktu)
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dojrzałych bananów (około 500g po obraniu)
50g orzechów włoskich





Nastawić piekarnik na 170 stopni, a odpowiednią keksówkę wyściełać papierem do pieczenia (ja pojemność swojej mierzyłam miarką z wodą).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Do niedużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę, ucierając wbijać po jednym jajka, dodać pastę waniliową lub ekstrakt. Cały czas miksując stopniowo wsypywać mieszankę mączną, miskować do powstania gęstej masy.

Banany umyć, oszuszyć i obrać i rozgnieść na desce widelcem, orzechy posiekać. Dodać wszystko do miski z ciastem i energicznie, ale delikatnie i dokładnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-60 minut, aż do „suchego patyczka”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chlebek bananowo-czekoladowy
  • Chlebek bananowo-czekoladowy