Chlebek bananowo-czekoladowy



Porcja na 1,5 litra ciasta:
100g miękkiego masła
150g trzcinowego cukru
2 jajka
100g gorzkiej czekolady (90% zawartości kakao)
2 łyżeczki pasty waniliowej (może być łyżka ekstraktu)
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dojrzałych bananów (około 500g po obraniu)
50g orzechów włoskich

Nastawić piekarnik na 170 stopni, a odpowiednią keksówkę wyściełać papierem do pieczenia (ja pojemność swojej mierzyłam miarką z wodą).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Do niedużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę, ucierając wbijać po jednym jajka, dodać pastę waniliową lub ekstrakt. Cały czas miksując stopniowo wsypywać mieszankę mączną, miskować do powstania gęstej masy.
Banany umyć, oszuszyć i obrać i rozgnieść na desce widelcem, orzechy posiekać. Dodać wszystko do miski z ciastem i energicznie, ale delikatnie i dokładnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-60 minut, aż do „suchego patyczka”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!