Gniazdka – pączki hiszpańskie
Ciasto parzone:
250ml wrzątku
60g masła 82% tł.
150g mąki pszennej
szcz. soli
3 jaja rozm. M
Lukier:
200g cukru pudru
6-7 łyżek mleka
W garnku umieścić masło i wrzącą wodę, podgrzewać razem, aż tłuszcz się rozpuści. Jednym ruchem wsypać odważoną mąkę i ucierać ciasto, cały czas podgrzewając, za pomocą np. drewnianej gwiazdki (takiej do ucierania sosów, itd.), podgrzewać jeszcze chwilę razem, ciągle ucierając – ciasto ma być zwarte, jednolite (grudni mąki szybko się rozpadają) i miękkie.
Przełożyć ciasto do miski i poczekać ok. 30 minut, aż lekko przestygnie. Po przestudzeniu miksować mikserem, wbijając jajka po jednej sztuce – zmiksować aż masa będzie gładka, delikatna, ale luźna – wprawiony domorosły cukiernik wyczuje, że „to to”, początkujący musi nauczyć się wyczuwać :) (ciasto powinno bez problemu dać się nabrać szpatułką i jeszcze lżej wyciskać z rękawa).
Pociąć papier do pieczenia na ok. 22 kwadraty o bokach po 8 cm. Posmarować je olejem za pomocą pędzelka (dosłownie odrobiną) i ułożyć obok siebie. W garnku z szerokim dnem rozgrzać olej do ok. 175 stopni (nie więcej jak 185!!!) – po raz kolejny polecam zakup termometru kuchennego.
Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką (małą lub dużą) i wyciskać okręgi na przygotowane wcześniej arkusze papieru – ja wyciskałam okrąg i na niego wyciskałam drugi, by ciasto było grubsze.
W miseczce utrzeć cukier puder z mlekiem, aż do uzyskania rzadkiego lukru, odstawić.
Kłaść pączki na rozgrzany olej papierem do góry, kiedy papier się odklei, wyjąć go za pomocą szczypiec kuchennych – smażyć pączki z obu stron na złoto, wyjmować na ręcznik papierowy. Po chwili, kiedy pączki są jeszcze gorące, maczać wierzch w lukrze, chwilę poczekać, aż nadmiar spłynie i układać na kratce do wystudzenia.
Moje uwagi:
1. Do garnka nalać tyle oleju, by pączki po włożeniu nie dotykały dna.
2. Lepiej smażyć mniejsze porcje, po 2-3 sztuki, nie po 6 – o wiele lepiej smażą się w mniej zatłoczonym środowisku.
3. Pączki hiszpańskie najlepiej zarumienić z góry, następnie obrócić by zarumieniły się z dołu (wtedy też zaczynają rosnąć do góry) i na koniec obrócić raz jeszcze wierzchem w dół, by się przyrumienił.
4. Lukrujemy na gorąco, ponieważ wtedy lukier jest szklisty i dobrze widoczny na pączkach.
Przepis oryginalny znajdziecie na blogu Domowe Wypieki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!