//

Knedle ze śliwkami

Knedle... moje ulubione knedle. Kolejna potrawa, na którą czekam cały rok z utęsknieniem :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 24 sztuki
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
65


1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana (ok. 250g)
4 łyżki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1 kg małych śliwek (węgierek)





Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko przestudzić. Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko ugnieść w misce.

Masę ziemniaczaną podzielić na ćwiartki, jedną odłożyć, a na jej miejsce wsypac mąkę ziemniaczaną. Dodać mąkę pszenną, sól i jajka i wyrobić gładką masę.

Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Ciasto podzielić na kilkanaście części i z każdej lepić kulkę, którą potem rozpłaszczać na dłoniach, kłaść śliwkę, w razie potrzeby cukier i formować kuleczki.

Odkładać knedle na blat posypany mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i do gotujcej wody wkładać po kilka knedli. Gotować około 4 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.

Knedle można podawać ze śmietaną, ja najbardziej lubię polane roztopnionym masęłkiem i posypane słodkim kakao.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Knedle ze śliwkami
  • Knedle ze śliwkami
  • Knedle ze śliwkami