Pączuszki serowe



250g twarogu w kostce (takiego z pergaminu, jest już mielony)
2 małe jajka
4 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia

Do miski włożyć twaróg (jeśli mamy zwykły, to przecisnąć go raz przez praskę), dodać jajka i kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać, dodać cukier, mąkę, sodę oraz ocet i całość dobrze dobrze wymieszać łyżką do uzyskania gęstego, w miarę jednolitego ciasta – w książce było podane by formować kulki ręcznie, ale ja nie chciałam sobie brudzić rąk, dlatego użyłam łyżki do nakładania lodów*.
W garnku rozgrzać olej do temperatury ok. 175°C (nie więcej jak 185!!), za pomocą łyżki nabierać porcję ciasta i wykładać ją na olej – początkowo ciasto idzie na dno, ale za chwilę samo wypływa na wierzch. Pączuszków nie trzeba obracać w trakcie smażenia, bo obracają się same. Smażyć do zarumienienia.
Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny, a kiedy wystygną, przełożyć je na paterę lub talerz i oprószyć cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!