//

Placki ziemniaczane

Dzisiaj stawiam na tradycję i klasykę wśród obiadów. Dobry przepis na placki ziemniaczane we własnym kajeciku jest jak skarb, którego trzeba chronić, ja jednak postanowiłam się nim z Wami podzielić. Przepis na placki pochodzi z książki "Dobre gotowanie" - dołączanej niegdyś do Thermomixa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20 sztuk
Czas przygotowania (min):
10 min
Gotowanie/pieczenie (min):
20 min
Czas całkowity (min):
30 min


700g obranych ziemniaków
1 średnia cebula
1 marchewka (ok. 100g)
5 łyżek mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia





Ziemniaki, marchew i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać makę, jajka, zmielone płatki owsiane, sól i pieprz i dokładnie wymieszać, smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, aż sie zarumienią.

 

THERMOMIX:

Ziemniaki przekroić na połówki i włożyć do naczynia miksującego, dodać pozostałe składniki i rozdrobnić – czas 30 s., obroty poz. 6.

Smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki układać na ręczniku papierowym, by trochę odsiąkły z tłuszczu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Placki ziemniaczane
  • Placki ziemniaczane
  • Placki ziemniaczane