Placki ziemniaczane
700g obranych ziemniaków
1 średnia cebula
1 marchewka (ok. 100g)
5 łyżek mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Ziemniaki, marchew i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać makę, jajka, zmielone płatki owsiane, sól i pieprz i dokładnie wymieszać, smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, aż sie zarumienią.
THERMOMIX:
Ziemniaki przekroić na połówki i włożyć do naczynia miksującego, dodać pozostałe składniki i rozdrobnić – czas 30 s., obroty poz. 6.
Smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki układać na ręczniku papierowym, by trochę odsiąkły z tłuszczu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!