Sos koperkowo-cytrynowy do ryb
pół pęczka koperku
30g masła
30g mąki pszennej
250 ml wywaru, rosołu (lub 250ml wody i 1/2 łyżeczki soli)
100ml śmietanki słodkiej 18%
2 łyżeczki soku z cytryny
2 szczypty cukru
sól i pieprz do smaku
Koperek posiekać. Śmietankę wymieszać z bulionem i sokiem z cytryny. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wsypać mąkę i podgrzewać mieszając aż się połączą, a następnie wlać bulion ze śmietanką. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając rózgą, aż płyn zgęstnieje, zestawić z ognia, wsypać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do ryb na ciepło.
Przepis na Thermomix TM31:
Koperek posiekać, odłożyć. W naczyniu miksującym umieścić pozostałe składniki, wymieszać 3 s., o. 3 i gotować 4 min., 100°C, o. 1. Dodać posiekany koperek i wymieszać – 10 s., o. 3.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!