Prażonka
4 liście kapusty białej
300-400 g białej kapusty poszatkowanej
300g kiełbasy (u mnie z braku laku zawartość lodówki, czyli parówkowa i kabanosy drobiowe)
1 duża, biała cebula
500g ziemniaków
200g boczku wędzonego
sól i świeżo mielony, czarny pieprz
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Duże, żeliwne naczynie wysmarować tłuszczem (np. smalcem lub słoniną), brzeg i boki wyłożyć liśćmi kapusty.
Kiełbasę pokroić w plasterki, obrane ziemniaki również, boczek w kostkę, a cebulę w półplasterki, wszystko podzielić na 3 części.
Na liście kapusty w naczyniu ułożyć plasterki ziemniaka, oprószyć je solą i pieprzem, poukładać mięso (jakiejkolwiek jest maści), cebulę i szatkowaną kapustę, kapustę oprószyć pieprzem i solą, czynność z układaniem składników powtórzyć jeszcze 2 razy. Całość przykryć pozostałymi liśćmi kapusty, zamknąć naczynie i wstawić całość do nagrzanego piekarnika.
Piec prażonkę 1 godzinę, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!