Racuszki z jabłkiem – bez drożdży
U mojej prababci na wigilijnym stole zawsze były racuchy z jabłkiem. W tym roku więc moja mamuśka zarządziła, że i na naszym stole pojawią się te placuszki. Postanowiłam wykorzystać ten przepis, bo jest sprawdzony i zawsze się udaje. Te racuszki są zdecydowanie moimi ulubionymi. Nie za słodkie, delikatne i można z nimi kombinować na różne sposoby, dodając np. bakalie. Mimo, że to racuchy z jabłkami, można podawać je z różnymi konfiturami i sosami, są pyszne na zimno i na gorąco!
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50
2 jabłka
2 jajka
szklanka mleka
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem miksujemy. Gdy masa jest gładka dodajemy starte na tarce o grubych oczkach jabłuszka, całość należy dokładnie wymieszać.
Nakładać na rozgrzany, dość płytki olej i smażyć do zarumienienia.
Placuszki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i oprószyć cukrem pudrem.
Przepis z bloga Zwegowani.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!