//

Szwajcarski chleb rustico

Razem z Panti z bloga "Z zapachem wanilii we włosach", bardzo chciałyśmy spotkać się w kuchni. Jednak trochę mnie od tej kuchni odciągało, póki nie dowiedziałam się, że dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba (World Bread Day ). Jako, że jestem wielbicielka domowego pieczywa, zaprosiłam Martę do wspólnej zabawy w kuchni w pieczenie chlebków. Każda z nas wybrała przepis i wzięłyśmy się do pracy. Ja niestety za późno wzięłam się za reaktywowanie zakwasu, więc wybrałam przepis na chlebek drożdżowy z książki "Orzechy" Avner Laskin. Przepis jest na "szklanki", więc spokojnie można wykonać go w domu bez użycia wagi.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
90
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
120


1,5 szklanki wody
1 łyżeczka świeżych drożdży lub 2 suszonych (w oryginale były drożdże suszone, ja dałam 1 łyżeczkę świeżych - po ilości moge powiedzieć, że było to góra 10-15 gram)
1/3 szklanki rodzynek
1 szklanka mąki żytniej (typ 720)
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
1 łyżka soli
1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych





W misce umieścić wodę, drożdże, rodzynki i mąki, wymieszać i zagnieść ciasto – można to najłatwiej zrobić robotem, zagniatając ciasto 3 minuty.
Po tym czasie dodać sól i orzechy i wyrabiac jeszcze 8 minut – na średnich obrotach.
Włożyć ciasto do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i włożyć miskę do większej miski wypełnionej ciepłą wodą. Pozostawić do podwojenia objętości (30-40 minut).
Ciasto zagnieść i – gdyby było zbyt miękkie – przełożyć do foremki (8 x 25cm) wysmarowanej olejem. Ułożyć ciasto w formie, posmarować je olejem i oprószyć mąką, na środku przeciąć żyletką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić chleb i piec około 30 minut, aż z wierzchu ładnie się zarumieni. Wyjąć chleb od razu z piekarnika i z formy i pozostawić na kratce kuchennej, by ostygł i odparował.

World Bread Day 2012 - Roundup



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szwajcarski chleb rustico