Szwajcarski chleb rustico
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka świeżych drożdży lub 2 suszonych (w oryginale były drożdże suszone, ja dałam 1 łyżeczkę świeżych - po ilości moge powiedzieć, że było to góra 10-15 gram)
1/3 szklanki rodzynek
1 szklanka mąki żytniej (typ 720)
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
1 łyżka soli
1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
W misce umieścić wodę, drożdże, rodzynki i mąki, wymieszać i zagnieść ciasto – można to najłatwiej zrobić robotem, zagniatając ciasto 3 minuty.
Po tym czasie dodać sól i orzechy i wyrabiac jeszcze 8 minut – na średnich obrotach.
Włożyć ciasto do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i włożyć miskę do większej miski wypełnionej ciepłą wodą. Pozostawić do podwojenia objętości (30-40 minut).
Ciasto zagnieść i – gdyby było zbyt miękkie – przełożyć do foremki (8 x 25cm) wysmarowanej olejem. Ułożyć ciasto w formie, posmarować je olejem i oprószyć mąką, na środku przeciąć żyletką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić chleb i piec około 30 minut, aż z wierzchu ładnie się zarumieni. Wyjąć chleb od razu z piekarnika i z formy i pozostawić na kratce kuchennej, by ostygł i odparował.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!