//

Chrupiące bułeczki z lubczykiem

Polecam Wam te bułeczki, bo są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i świetnie pasują zarówno do szyneczki, jak i do domowej konfitury (mimo dodatku lubczyku), można je także czymś przełożyć i zabrać do szkoły czy pracy. Bułeczki te upiekłam w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!" organizowanej przez blog Kuchnia Ireny i Andrzeja , której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
75


450g mąki pszennej tortowej
35g świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
200ml ciepłego mleka
4 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
mleko do posmarowania





Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać roztopione (i ostudzone) masło i drożdże oraz wodę i lubczyk i zagnieść gładkie, elastyczne, jednolite ciasto, włożyć je do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie, podzielić je na 6 części i każdą z części podzielić na 3 części, z każdej częsci uformować wałeczek, wałeczki spleść ze sobą, zakręcić i skleić ze sobą końce (można oczywiście uformować z ciasta jedynie kule). Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Po zapleceniu wszystkich bułeczek przykryć je ściereczką nastawić piekarnik na 190 stopni, a kiedy się nagrzeje posmarować bułeczki mlekiem i wstawić je do piekarnika. Piec 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Wyjąć bułeczki z piekarnika i wystudzić na kracie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chrupiące bułeczki z lubczykiem