Ekspresowe bułki bez drożdży



420g mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
30ml oliwy lub oleju
200g jogurtu typu greckiego
150ml mleka
Ponadto:
roztrzepane jajko do posmarowania
mak lub inne ziarna do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem, solą i pieprzem. Oliwę wymieszać z jogurtem i mlekiem, dodać do mieszanki mącznej i wymieszać. Przełożyć na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiać. Ciasto może się kleić do rąk, ale taki jego urok, można podsypać odrobiną mąki, ale nie za dużo. Zagniecione ciasto odłożyć na 15 minut.
W czasie, kiedy ciasto odpoczywa, nastawić piekarnik na 200°C, góra/dół, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto ponownie chwilę zagnieść, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulę. Ułożyć na blasze w odstępach, posmarować jajkiem za pomocą pędzelka i tępą stroną noża zrobić wgłębienie na środku. Każdą bułeczkę posypać makiem, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce.
Przepis ten pochodzi z bloga Czym pachnie u Żaków, ale po likwidacji bloxa nie znalazłam już tego bloga. Na szczęście jego autorka zamieściła przepis na innym portalu internetowym :) – oryginał.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!