Pudding chlebowy (z chałki)
2 jajka
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczka cynamonu
200ml słodkiej śmietanki 18%
1 chałka lub pół bochenka chleba (lekko czerstwe - np. z dnia poprzedniego)
miękkie masło, cukier
Pieczywo pokroić w 1-centymetrowe kromki. Foremkę żaroodporną wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół.
Jajka roztrzepać z cukrem, skórką i cynamonem, dodać śmietankę i wymieszać. W przygotowanym sosie maczać kromki i układać je w przygotowanym naczyniu tak, by pod skosem zachodziły na siebie, pozostałym sosem polać kromki z wierzchu. Wierzch kromek posmarować miękkim masłem, posypać niewielką ilością cukru i szczyptą cynamonu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 20 minut (aż sos w foremce się zetnie).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!