//

Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe... czy to aby nie przesada? Absolutnie! Te miękkie, koszenne i przypominające w smaku świąteczne lebkuchen zrobić można o każdej porze roku, bez względu na okazję (jeśli mamy mrożoną dynię). Ciasteczka robi się naprawdę szybko, a efekt jest piorunujący!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


Ciasteczka:
200g mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g cukru trzcinowego
1 jajko
50g masła
50g białej czekolady
100g puree z dyni (uzyłam dyni Hokkaido)

Lukier:
2 łyżki kwaśnej śmietany
8 łyżek cukru pudru





W garnuszku rozpuścić masło, dodać czekoladę i mieszać, aż ta się rozpuści, dodać również puree z dyni i całość dokładnie wymieszać, odstawić masę, by wystygła. Wbić jajko do wystudzonej masy i wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do potraw z dyni (lub do piernika) i cukier. Wmiksować mokre składniki w suche, tworząc gęste, miękkie ciasto. Ciasto przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nastawić na 170 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać niewielkie ilości masy, formować kuleczki i lekko je spłaszczać, układać w odstępach na papierze do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasteczka 20 minut, wyjąć upieczone, polukrować na gorąco i po 5 minutach przełożyć na kratkę, by wystygły.

dynie_banner2012



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasteczka dyniowe
  • Ciasteczka dyniowe