Crumble brzoskwiniowe

Do tej pory słyszałam tylko o tym daniu, właściwie to deserze, kątem ucha z telewizji, wiedziałam tylko, że są to owoce, pieczone z kruszonką, a więc, mając ochotę na coś słodkiego, ale innego, niż lody, wzięłam puszkę brzoskwiń, kokilki i zrobiłam kruszonkę. REWELACJA! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


Puszka brzoskwiń
100g mąki pszennej
60g miękkiego masła
60g cukru kryształu
Ew. łyżeczka cynamonu





Brzoskwinie pokroić w dość dużą kostkę, włożyć do kokilek lub wyłożyć nimi inne, żaroodporne naczynie.

Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło i ewentualnie cynamon, wyrobić grudkowate ciasto.

Gotową kruszonką posypać owoce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż kruszonka się zarumieni, czyli około 20 minut. Podawać na gorąco lub po całkowitym ostygnięciu, można udekorować bitą śmietaną.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!