Crumble z truskawkami i rabarbarem

Zapytacie, dlaczego moja kruszonka jest taka ciemna? Może nieapetyczna? Ale jest pyszna :) A to dlaczego? Bo nauczyłam się robić najprawdziwszy, najpyszniejszy domowy cukier waniliowy. Co prawda robiłam cukier z wanilią już od dawna, ale teraz to jest naprawdę waniliowy cukier - ale o tym kiedy indziej :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


10 truskawek świeżych
1 gałązka rabarbaru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru kryształu (użyłam z wanilią)
1 gałka lodów waniliowych lub orzechowych





Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki i ułożyć w naczynku żaroodpornym, gałązkę rabarbaru pokroić na mniejszą kostkę i wymieszać z truskawkami.

Wymieszać mąkę z cukrem i utrzeć między palcami z masłem do uzyskania grudkowatej konsystencji i posypać kruszonką owoce. Wstawić naczynie do piekarnika i piec 10-15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Podawać na gorąco z lodami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Crumble z truskawkami i rabarbarem