//

Czekoladki jagodowe

Lubicie czekoladki? Takie małe, słodziutkie, chrupiące pod naciskiem zębów i rozpływające się w ustach? Te właśnie takie są, delikatne, z aksamitnym nadzieniem, są po prostu rewelacyjne! I nietrudne a także niedrogie w wykonaniu. Ja użyłam dwóch rodzajów czekolady, by czekoladki wyglądały bardziej atrakcyjnie, ale jeśli nie macie odpowiedniej foremki, to możecie użyć tylko mlecznej czekolady do zrobienia ich. Myślę, że te czekoladki zasmakują każdemu zatwardziałemu czekoladoholikowi.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
40


30g białej czekolady (opcjonalnie, jeśli mamy foremkę w takim kształcie jak moje czekoladki)
60g mlecznej czekolady

40g białej czekolady
2 łyżki jagód (miałam mrożone)
5 łyżek słodkiej śmietanki
foremka silikonowa





(Najpierw roztopić białą czekoladę w misce w kąpieli wodnej i za pomocą cieniutkiej końcówki od szprycy nałożyć ją w rowki foremki, wstawić foremkę do zamrażarki)

Białą czekoladę rozpuścić wmisce kąpieli wodnej, dodać jagody i słodką śmietankę, mieszać, aż masa będzie jednolita, przęłożyć ją do naczynia blendera i dokładnie zmiksować, przełożyć do miseczki lub do pojemniczka do dekoracji (ja mam pojemniczki takie, jak na tym zdjęciu) i zostawić, by masa ostygła.

Miskę od kąpieli wodnej umyć, dokładnie wytrzeć do sucha i rozpuścić w niej mleczną czekoladę.

Za pomocą pędzelka posmarować w środku i na bokach wnętrza foremki, wstawić do zamrażarki na 5 minut. Po tym czasie czynność powtórzyć i znów wstawić do zamrażarki na 5 minut.

Po tym czasie wyjąć foremkę z zamrażarki i napełnić czekoladki nadzieniem, zostawiając około 2 mm miejsca wolnego od brzegu czekoladek, wstawić foremkę znów na 20 minut do zamrażarki.

Kiedy zastygnie i czekolada i masa, wyjąć foremkę i wykończyć spody pozostałą czekoladą, delikatnie wyrównując spody, by były równe (nałożona czekolada zastygnie od zimnego nadzienia), wstawić jeszcze na 5 minut do zamrażarki, po tym czasie ostrożnie wyjąć czekoladki z foremki i włożyć je do papilotek. Przechowywać w lodówce do czasu podania.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Czekoladki jagodowe
  • Czekoladki jagodowe