//

Domowy ketchup

Przepisy na ketchup od dawna przewijały się przed moimi oczami, ale z racji tego, że jestem trochę leniwa raczej nie ciągnęło mnie do wykonania ich w domu. W wakacje, kiedy mam więcej czasu przeglądam sobie dokładnie wszystkie swoje książki i tam natrafiłam na przepis na domowej roboty ketchup - w książce "Tak lubię gotować", którą otrzymałam wraz z Thermomixem. Oczywiście taki ketchup możecie także wykonać tradycyjnie i ja podaję obydwie wersje - tą dla wygodnych i tą dla nie posiadających Thermomixa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
kilka słoików
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
75


1kg dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i oczyszczonych z gniazd nasiennych
160g słodkiej, czerwonej papryki
130g czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
80g octu z czerwonego wina
szczypta gałki muszkatołowej
10 nasion gorczycy
10 ziarenek pieprzu
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki
1 szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
80g płynnego miodu akacjowego





Warzywa pokroić w części, umieścić w granku z grubym dnem i dodać 50g octu z czerwonego wina, postawić na ogniu i gotować około 60 minut, co jakiś czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna.

Po tym czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

 

THERMOMIX

Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na części pomidory, cebulę i czosnek, czerwoną paprykę i dodać 50g octu z czerwonego wina, rozdrobnić – czas 5 s., obr. 7.

Gotować 25 min., temp. Varoma, obr. 2, zamiast miarki na pokrywkę położyć koszyczek.

Po ugotowaniu dodać pozostały ocet, przyprawy i miód, gotować 10 min., temp. Varoma, obr. 1. Zdjąć koszyczek i założyć miarkę.

Zmiksować całość – 1 min., obr. 6. Przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoiczków i obrócić je do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Ketchup przechowywany w lodówce jest zdatny do spożycia w ciągu 3 miesięcy – można go również zapasteryzować.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowy ketchup