Domowy koncentrat pomidorowy

Czasami siadam i uświadamiam sobie, że jestem zboczona... zboczona na punkcie domowych wyrobów. Uwielbiam domowe pasty, pieczywo, konfitury, po prostu za nimi szaleję. Mają specyficzny, ale uwielbiany przeze mnie smak, mają w sobie to, czego nie mają kupne produkty - kawałek "serca" w każdym słoiku :) Dziś zapraszam Was na domowej roboty koncentrat pomidorowy, wymaga on nieco uwagi, pracy i dużo czasu, ale naprawdę się opłaca, bo smak ma niesamowity :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
kilka słoiczków
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
do kilku godzin
Czas całkowity (min):
do kilku godzin


4kg dojrzałych pomidorów gruntowych (podłużnych)
2 łyżki soli
1 łyżka cukru





Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić twardych części i gniazd nasiennych.

Włożyć pomidory do garnka z grubym dnem, dodać sól i cukier i nastawić średni ogień. Powinny się gotować długo, potwornie długo, należy je co jakiś zamieszać.

Po upływie 3 godzin pulpę zmiksować na mus, zmniejszyć nieco ogień i dusić bez przykrycia jeszcze 2 godziny, aż zrobi się gęsta masa.

Przełożyć masę do niedużych słoiczków i pasteryzować – w kąpieli wodnej 10 minut od zagotowania wody.

Koncentrat przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowy koncentrat pomidorowy