//

Galaretka malinowa

Jeśli lubicie galaretki, słodkie, smakowe, to serdecznie polecam Wam zrobienie ich samodzielnie w domu. Można użyć ulubionych owoców, nie tylko malin, ale i truskawek, kiwi, mango, agrestu, porzeczki, jaki smak Wam przyjdzie do głowy. Dzięki temu, że robimy ją w domu możemy także regulować ilość cukru.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30 + chłodzenie


450g mrożonych lub świeżych malin
3 szklanki gorącej wody
8 łyżek białego cukru
6 łyżek żelatyny w proszku





Maliny włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 1 godzinę, po tym czasie przetrzeć maliny razem z wodą, którą były zalane przez sito tak, by zostały tylko same ziarenka. Ziarenka z sita wyrzucić.

Miąższ malinowy wraz z płynem wlać do garnuszka, odlać z powrotem do miski 200ml.

Pod garnuszkiem ustawić ogrzewanie na średnim ogniu, do odlanego płynu wsypać żelatynę i mieszać, aż lekko zacznie pęcznieć, kiedy tak się stanie, wlać całość do garnuszka i podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Gorący płyn rozlać do pudełeczek postawionych do góry dnem, poczekać, aż zawartość przestygnie, przykryć denkami (szerszymi zaślepkami) i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki – do całkowitego stężenia.

Podawać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, w razie problemu z wyjęciem galaretek z pudełeczek można na 5 sekund zanurzyć je we wrzątku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Galaretka malinowa