Jagodzianki



460g mąki pszennej tortowej
30g świeżych drożdży
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
80g masła (roztopić w rondelku)
250ml mleka
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
słoiczek konfitury jagodowej lub 400g jagód
Ponadto:
około 100g cukru pudru
1-2 łyżki mleka
kilka kropel soku z cytryny
wiórki kokosowe

Roztopiony tłuszcz odstawiamy do ostygnięcia.
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, skórkę z cytryny, sól. Składniki mieszamy, dodajemy przesianą mąkę, wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i gładkie.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Gdy ciasto podwoi objętość (po ok. 20-30 minutach), dzielimy je na dwie równe 8 części, formujemy zgrabne bułeczki, by powstały z nich jagodzianki, rozpłaszczamy każda bułeczkę w dłoni i kładziemy po łyżeczce dżemu (lub dwie łyżki jagód) jagodowego i zawijamy.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zawinięciem pod spód, odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym też czasie nastawiamy piekarnik na 175 stopni.
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy każdą bułeczkę mlekiem. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy jagodzianki około 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.
W miseczce mieszamy cukier puder z mlekiem i sokiem z cytryny, dosypując tyle cukru pudru, by lukier był gęsty i zawiesisty.
Po przestudzeniu jagodzianek lukrujemy, oprószamy wiórkami kokosowymi i układamy je w koszyczku.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć masło, mleko i cukier – podgrzewać 3 min., 37st., o 3., dodać drożdże i zmiksować 10s., o 4., zostawić całość na 20 minut, by masa „ruszyła”.
Dodać żółtka, skórkę z cytryny oraz mąkę wymieszaną z solą, wyrobić 2 min., Interwał. Przełożyć ciasto do miseczki (wyrośnięte trudno wyciąga się z misy TM), przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.
Po tym czasie zagnieść ciasto i podzielić je na 8 części, z każdejformować płaski placek, kłaść nadzienie i bardzo szczelnie zaklejać, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.
Nastawić piekarnik na 175 stopni, przykryć bułeczki ściereczką. Kiedy piekarnik się nagrzeje, posmarować bułeczki z wierzchu mlekiem i piec 25-30 minut.
Do naczynia miksującego wsypać składniki na lukier i wymieszać – 20s., o. 2.
Upieczone, jeszcze gorące polukrować i posypać grubą warstwą wiórków kokosowych.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!