Mięciutkie bułeczki z chilli

Ostatnio mam fazę na przeglądanie zagranicznych blogów kulinarnych. Po prostu siedzę i potrafię godzinami przeglądać strony, szukając inspiracji i podziwiając cuda stworzone przez moje "koleżanki po fachu" z całego Świata. Raz, w czasie takiego przeglądania trafiłam na blog Tracey's Culinary Adventures , a tam na Jalapeño Cheddar Rolls . Zakochałam się w tych bułeczkach i już kilka godzin później piekły się w naszym piekarniku. Wyszly mięciuteńkie, wystarczająco słone i - wbrew moim obawom - wcale nie jakieś przeraźliwie ostre. Myślę, że będą świetne nie tylko do kanapek, ale także do hamburgerów, etc.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10-12 sztuk
Czas przygotowania (min):
85
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
100


20g świeżych drożdży
550g mąki pszennej (plus trochę do podsypania)
2 łyżki cukru
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżka słodkiej, suszonej papryki
80g sera żółtego (ja dałam trochę Grana Padano i trochę Goudy)
papryczka chilli (ilość wg uznania, ja dałam 1 Habanero i wcale nie było za ostre)
125ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 jajko
mleko do posmarowania





Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i słodką paprykę, wymieszać, zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane chilli (bez pestek), ser starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę i wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić długo, gładkie i jednolite, elastyczne ciasto (gdyby się kleiło do rąk, podsypać mąką).

Włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na 10-12 części i formować bułeczki.

Bułeczki układać na papierze do pieczenia w możliwie jak największych odstępach, ale powinny zmieścić się na jednej blasze. Przykryć bułki ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Nastawić od razu piekarnik na 175 stopni, kiedy się nagrzeje, posmarować bułeczki mlekiem, wstawić je do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą równomiernie zarumienione.

Upieczone od razu wyjąć i ostudzić na kratce.

 

Przepis z blogu „Tracey’s Culinary Adventure„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Mięciutkie bułeczki z chilli
  • Mięciutkie bułeczki z chilli

5 komentarzy

  1. Genialne! Zapisuję i wiem, że podbiją moich domowników:)

  2. Ależ one mi się podobają!:) Masz, rację, fajne by były do hamburgerów:) Buziaki:*

  3. Renata Stawińska

    mniam pychotka :) zrobiłam je na „drugie śniadanie:)” Tylko zamiast papryczki chilli musiałam dodać takiego chilli w proszku … niestety w żadnym z naszych osiedlowych sklepów jej nie dostałam :( Następne zrobię jak tylko odwiedzę supermarket bo zapewne tam papryczka będzie:) Bułeczki smakowały też mojej teściowej i co lepsze mojej wybrednej smakowo nastolatce:)

    • No, no, to jak teściowej nawet smakowały to już coś :))
      Ja zawsze mam w zapasie chilli zamrożone – całe pepryczki w pudełeczku, nauczyło mnie doświadczenie po tym, jak kilka razy potrzebowałam i nie było nigdzie w okolicznych sklepach :) polecam ten sposób, ale myślę, że suszone chilli im nie zaszkodziło :)

  4. Super pomysł! Dobra alternatywa dla zwykłych :)