//

Muffiny z wiśniami

Dawno nie było u mnie muffinów - zarówno na blogu, jak i w realnym życiu - zdradziłam je z innymi słodkościami :) ale pokorna jestem i do tych małych słodyczy wróciłam z pompą. Przepis na te muffiny miałam zapisany ręcznie w jednej z książek, jeszcze zanim w ogóle pomyślałam, że mogę założyć blog, a sam przepis realizowałam ostatnio jakieś 7 lat temu :) Nie rosną jakoś zjawiskowo pięknie, nawet po upieczeniu trochę opadają, ale to nic - są pyszne, spróbujcie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 18 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25x2
Czas całkowity (min):


Składniki suche:
260g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu

Składniki "mokre" (do ucierania):
250ml maślanki (ogrzanej do temp. pokojowej)
125g miękkiego masła
140g cukru
2 średnie jajka (ogrzane do temp. pokojowej)
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z tej samej cytryny

Owoce:
250g świeżych wiśni (waga po wydrylowaniu)
2 łyżeczki cukru pudru





Piekarnik nastawić na 180°C, formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z resztą suchych składników (proszkiem, sodą, cynamonem i solą). Wiśnie wymieszać z cukrem pudrem i odstawić, by puściły sok.

Jajka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę, wlać maślankę, dodać skórkę i sok z cytryny oraz miękkie masło i ucierać dalej. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Wiśnie odcedzić z soku na sicie, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut, do zarumienienia.

Po upieczeniu muffiny od razu wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę, by wystygły – podawać oprószone cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z wiśniami
  • Muffiny z wiśniami