//

Rafaello na krakersach

O tym cieście, a raczej deserze, słyszałam nie raz. Sama nie wiem, jak to się stało, że dopiero teraz zrobiłam je po raz pierwszy... może wydawało mi się, że za dużo z nim roboty? Jeśli tak, to bardzo się myliłam, bo to deser, który właściwie robi się sam - mnie wszystko zajęło jakieś 20 minut, przy pomocy Thermomixa, natomiast dla tych, którzy TM nie posiadają, postarałam się również wpisać przepis na przygotowanie kremu metodą tradycyjną. Nie jest tak, że słone krakersy przeszkadzają, wręcz przeciwnie, sól podkreśla delikatną słodycz kokosowego kremu, który jest niezwykle delikatny i aksamitny. A całość... po prostu rozpływa się w ustach! Rafaello na krakersach powstało właściwie w wyniku zbiegu okoliczności, bo szukając ciasta na weekend, znalazłam właśnie ten przepis w książce "Słodkie inspiracje", lekko go zmodyfikowałam i powstał cudny deser. Wybaczcie tyle pozytywnych epitetów, ale kiedy sami spróbujecie, będziecie wiedzieli, skąd mój zachwyt :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
9-12 kawałków
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


Krem:
500ml mleka
150g cukru waniliowego (można dać zwykły + ziarenka z 1 laski wanilii)
120g wiórków kokosowych
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
200g masła (może być wyjęte prosto z lodówki, ale ogrzane szybciej się rozpuści)

pół opakowania solonych krakersów (ok. 20 sztuk)
50g wiórków kokosowych





Formę ok. 20x20cm wyłożyć folią spożywczą, na spód położyć warstwę krakersów.

Do garnuszka z grubym dnem wlać połowę mleka, dodać żółtka, obydwie mąki i całość roztrzepać, wlać resztę mleka, wsypać wiórki i cukier, wymieszać i zacząć podgrzewać. Cały czas mieszać, podgrzewając na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje – około 20 minut, uważać, by krem się nie przypalił!

Do kremu dodać pokrojone w kawałki masło i zmiksować mikserem na gładką masę, podgrzewać jeszcze około 5 minut. Wylać połowę masy do formy, przełożyć warstwą krakersów, wylać resztę masy. Na suchej patelni uprażyć wiórki na złoto i posypać wierzch kremu. Wstawić formę do lodówki na co najmniej całą noc.

 

THERMOMIX:
Formę ok. 20x20cm wyłożyć folią spożywczą, na spód położyć warstwę krakersów.

W naczyniu miksującym umieścić motylek. Wlać mleko, dodać cukier i wiórki, dodać żółtka oraz obydwie mąki i gotować – 13 min., 90st., o. 1. Po tym czasie dodać masło i podgrzewać – 4 min., 80st., o. 2.

Wylać połowę masy do formy, przełożyć warstwą krakersów, wylać resztę masy. Na suchej patelni uprażyć wiórki na złoto i posypać wierzch kremu. Wstawić formę do lodówki na co najmniej całą noc.

 

Moje uwagi:
1. Na blachę 25×35 cm należy przygotować podwójną porcję składników – przy czym każdą porcję kremu ugotować osobno.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Rafaello na krakersach
  • Rafaello na krakersach